Reklama e klinikës Keit nuk është një ide kontraverse. Do të thoja që është një ide e mirëpranuar. Jo ideja që një mashkull mund ta blejë një femër dhe ta modelojë atë sipas qejfit të vet- kjo mbetet kontraverse- por ideja se marketingu i sotëm i drejtohet një audience të caktuar: lacat.

“Lac” është një term i përdorur gjerësisht në zhargonin e kafeneve që personifikon pak a shumë një djalë tullac, me bluzë të ngushtë Philip Plein dhe makinë sportive ose të paktën makinë me marmitë të modifikuar që të bëjë zhurmë, i cili thirrjen për çiftëzim nuk e bën duke ngritur bishtin shumëngjyrësh prej palloi por duke shfaqur të mirat e veta materiale si një mënyrë për të tërhequr vëmendjen e femrave të së njëjtës specie, që njihen me termin “pjeshkë”.

Pa i hyrë etimologjisë së këtyre termave bashkëkohorë do të cek vetëm aspektin thelbësor të ndikimit që duket të ketë patur popullarizimi i këtyre personazheve urbane tek krijimi i një perceptimi se këta janë audienca më fitimprurëse- duke qenë se të paturit, të blerit dhe të të treguarit është tepër e rëndësishme për ta. Nga ana tjetër, përmes perceptimit se një produkt apo shërbim i caktuar pëlqehet nga lacat, tërheq edhe pjesën tjetër të audiencës që mund të mos ia ketë dalë të marrë statusin e lacit e megjithatë i pëlqen të jetojë si një i tillë. Duke mos patur studime kaq specifike, mendova të sjell disa dëshmi konkrete sesi kultura e lacave ka ndikuar tek gjuha që përdorin biznese të ndryshme në komunikimet e tyre:

Një rikujtesë për çunat që gocat duhet të jenë sa më të lumtura dhe lumturia arrihet duke blerë një verë “Aviva”:

Luksi -një gjendje komoditeti ose elegancë e madhe, veçanërisht kur përfshin shpenzime të mëdha:

Rasti më brutal, një butik që e ka “pjeshkën” që në emër:

Ndikimi i Lac Culture ndihet edhe tek reklama si kjo e OTP Bank, ku koncepti niset nga ideja se kur një vajzë blen një shtëpi, njerëzit mendojnë se mund t’ia ketë blerë një i dashur që e mban me lekë pra, një lac:

Sigurisht, koncepti i lacit dhe pjeshkës nuk janë veçse risjellje të koncepteve të vjetra të pasanikut dhe mantenutës së tij dhe ndikimi i tyre ka qenë i dukshëm edhe në reklamat e vjetra të viteve ’60, si puna e kësaj më poshtë:

Megjithatë, asokohe nuk ngjallnin kësisoj debatesh siç ngjalli rasti i klinikës Keit, ndoshta ngaqë sot ne supozohet të jemi në mes të valës së katërt të feminizmit, që karakterizohet nga një përpjekie për të fuqizuar gruan përmes largimit nga normat e bazuara në gjini.

Çështja e feminizmit në Shqipëri është një trajtesë tepër e ndërlikuar për t’u diskutuar këtu, megjithatë ajo që mund të themi me siguri është se reklama e shumëpërfolur e Keit-it shërbeu padashur si një provokim për të kuptuar se ka një lëvizje, sado e cekët dhe e vonuar qoftë ajo.

Vërtetoi gjithashtu se lacat janë një audiencë e synuar, qoftë edhe sepse sipërmarrje si Keit apo si ato të përmendura më sipër janë të ndërlidhura në mënyrë simbiotike me ekzistencën e kësaj kulture.