Për të krijuar tingullin e makinave të saj elektrike sportive, BMW u mbështet tek kompozitori që punoi në kolonat zanore të filmave më të paharrueshëm, duke përhapur kështu një model të ri të tingullit të i4 M50

Makinat elektrike, si dhe ato ekologjike, heshtin. Por ky nuk është gjithmonë një avantazh: në disa situata është në fakt e nevojshme që makinat të prodhojnë zhurmë, në mënyrë që të identifikohen lehtësisht nga këmbësorët. Për këtë arsye, prodhuesit janë të detyruar të bëjnë që makinat e tyre me bateri të prodhojnë tinguj artificialë. Një detyrim që shumë e kanë shndërruar në mundësi, duke krijuar kolonë zanore unikë të vërtetë për secilin model. BMW është një nga prodhuesit që përqendrohet më shumë në këtë aspekt, aq sa ka punësuar kompozitorin gjerman Hans Zimmer për t’i dhënë zë makinave të tyre. Dhe, pas muajsh pune, marka bavareze ka zbuluar tingullin e saj sportiv, atë të elektricitetit M të ardhshëm, duke filluar me i4 M50.

Tingulli i elektricitetit

Tingulli i motorëve, veçanërisht ata më sportivë, ka qenë gjithmonë diçka e shumë konsideruar nga të gjithë prodhuesit, domethënë nuk është lënë kurrë në harresë. Të gjithë prodhuesit e makinave, në një mënyrë apo në një tjetër, kanë moduluar dhe rafinuar zërin e modeleve të tyre në mënyrë që t’i bëjnë ato jo vetëm të këndshme, por edhe të dallueshme nga njëra tjetra. Një traditë që dukej se ishte zbehur me ardhjen e makinës elektrike por që  në një formë tjetër, do të vazhdojë të mbijetojë. Në fakt, ligjvënësit ndërkombëtarë kanë vërtetuar që makinat me km zero duhet të jenë në gjendje të prodhojnë zhurmë përmes sistemeve artificiale të quajtura AVAS (Audible Vehicle Alert System) një tingull jo më pak se 56 Decibel kur udhëtoni me shpejtësi të ulët.

Hans Zimmer

Ky sistem lejon makinat elektrike të paralajmërojnë këmbësorët dhe çiklistët për praninë e tyre, në ato shpejtësi ku aerodinamika dhe rrotullimi i gomave nuk janë mjaftueshëm të pranishme. Falë AVAS, pra, aksidentet e mundshme në zonat urbane mund të shmangen. Por meqenëse nuk ka rregullore për llojin e zërit që makinat duhet të lëshojnë, çdo prodhues mund të zgjedhë vetë. Lotus do të ofrojë në Evija një tingull të frymëzuar nga ai i Jim Clarck’s F1, ndërsa Fiat me 500e duke riprodhuar motivin “Amarcord” nga Nino Rota, kolonë zanore nga filmi i Federico Fellini me të njëjtin emër.

BMW iX, versionet, fuqia, autonomia dhe çmimi i SUV-it të madh

BMW BESON NË  HANS ZIMMER

BMW është gjithashtu në të njëjtën gjatësi vale me kompaninë muzikore në Torino, duke u mbështetur specifikisht në botën e kompozitorëve të filmit për të krijuar tingullin e saj. Marka bavareze ka në fakt dy vjet që ka filluar një bashkëpunim me Hans Zimmer, autor i shumë kolonave zanore që kanë pasuruar filma të tillë si “The Gladiator”, “The Da Vinci Code” dhe “The Lion King”, me të cilin ai gjithashtu fitoi çmimi Oskar.

Në këtë detyrë Hans Zimmer u bashkëpunoi me pianistin dhe kompozitorin Renzo Vitale. Në pritje për ta parë atë dhe në rrugë, BMW ka publikuar një video në të cilën të dy kompozitorët shpjegojnë se si lindi tingulli i i4, dhe në të cilën jepet një shije e shkurtër e zhurmës përfundimtare të makinës, në rrugë midis fishkëllimave elektrike.

The Driving Sound of the first-ever electrified BMW M